Att köra minigrävare

Tips & Råd – Lär dig köra minigrävare

Att köra minigrävare innebär i första hand att tänka på säkerheten för dig själv och din omgivning.

Nedan följer ett antal tips som kan vara värdefulla att känna till.

 • Innan du påbörjar ditt arbete är det viktigt att du bekantar dig med hur grävmaskinen fungerar. Använd säkerhetsbälte och testa samtliga funktioner i lugn och ro. Efter start av minigrävaren fäller du ned säkerhetsspärren som aktiverar hydrauliken. Denna spärr sitter på vänster sida och har ett eget handtag.
 • Vänster joystick har fyra lägen. Höger eller vänster riktning styr hyttens rotation 360 grader åt valt håll. För du joysticken fram/bakåt styr du den främre stickan fram eller tillbaka.
 • Höger joystick har också fyra lägen. Framåt för bommen nedåt. Bakåt för bommen uppåt. Spaken åt vänster styr skopans rörelse mot dig (stänger) och joystick till höger för skopan från dig (öppnar).
 • Schaktbladet styrs med spaken som finns på höger sida bakom höger joystick. Schaktbladet skall med fördel vara nedfällt vid grävning vilket ger en god stabilitet. Rekommendation är att se till att hytten är placerad med schaktbladet framför sig vid grävning.
 • Gasreglage finns på vänster eller höger sida bakom joysticken beroende på märke av grävmaskin. Gasen styr minigrävarens hastighet vid transport samt hydraulkraft.
 • Larvbandens reglage är placerade mitt i förarhytten med fäste från golvet. Om schaktbladet är framför hytten förs reglagen framåt och minigrävaren åker då framåt. För reglagen mot dig och maskinen backar. Det är viktigt att veta vad som är fram och bak. Schaktbladet hjälper till att veta vad som är fram och bak.
 • På golvet finns ett antal fotpedaler. Med höger fotpedal styrs bommleden som fäster vid hytten. Detta betyder att bommen kan röra sig till vänster respektive höger när hytten står still. Detta är speciellt användbart vid begränsat utrymme eller vid dräneringar.
 • Vänster fotpedal styr redskapshydraulik, t.ex. hydraulisk planeringsskopa (tilt), hydraulhammare m.m.
 • När du bekantat dig med maskinens funktioner och reglage är det dags att tänka på säkerheten. Se till att alltid planera ditt arbete noggrant. Planera var du börjar gräva och visualisera maskinens väg över arbetsområdet.
 • Tänk på att grävmaskinen ska stå stadigt i samband med grävningen. Grävmaskinen kan välta och åstadkomma omfattande skador om detta ej beaktas.
 • Se till att alla eventuella personer som är närvarande är på behörigt avstånd från grävmaskinen vid grävningen.
 • Minigrävare är relativt små men de är starka och kan åstadkomma skador vid oaktsamhet.
 • Kontrollera med berörda parter var ledningar och rör är placerade för att undvika överraskningar och skador.
 • Läs bruksanvisning och säkerhetsföreskrifter om du är osäker på något i samband med ditt arbete.

Här finns en beskrivning om vad de olika skoporna och utrustningen används till.

Lycka till med ditt grävande och titta gärna igenom filmklippet nedan.

Mvh

Hyr Min Maskin

Handhavande av minigrävare – hur fungerar spakarna?

Byte av skopa på grävmaskinen

Breddning av larvband?

Montering av larvband om oturen är framme!

img-1

Steg för steg

Så går det tillDu väljer maskin

Du finner information och specifikationer här på hemsidan. Behöver du hjälp att välja maskin kontaktar du oss så hjälper vi dig snabbt.Du startar sedan en bokning och väljer maskin.Du väljer datum

I bokningsystemet ser du tillgänglighet,tillval och pris. Du väljer datum och genomför bokningen.Vi levererar maskinen

Inför din bokning får du information så du är förberedd. Våra chaufförer kontaktar dig när leveransen är på gång. Behöver ni lite extra hjälp finns vi där och hjälper till. Vill ni hämta själv går det bra ocksåDu blir nöjd

Det bästa vi vet är att ta del av alla lyckade projekt och spännande historier som vi får höra när vi hämtar maskinerna. Det viktigaste för oss är att våra kunder är nöjda med sitt val av maskinleverantör.

74 st

recensioner

4.8/5

betyg

10.000 +

uthyrningarKvalitet

Har hyrt grävare vid 4 tillfällen från Hyr Min Maskin. Har grävt för pool, rabatt, stolpar, rör m.m. Det är lättare än vad man tror att köra grävaren själv. Det har alltid fungerat utmärkt med Hyr Min Maskin, alltid i tid, fina maskiner och bra pris!/Christian Sandén.Bra maskiner!

Väldigt bra maskiner och smidigt upplägg om man vill gräva själv på tomten. Bra och trevlig personal som alltid levererar maskinen i tid. Bara positiva upplevelser av Hyr Min Maskin ?/Eric.Första gången!

Efter att försökt få en markentreprenör att utföra det jag ville ha gjort, tröttnade jag och tog saken i egna händer. Fick bra råd via telefon och bokade därefter lämplig grävare och skopor. Kanonservice vid hämtning och lämning, och framförallt ett trevligt bemötande. Stort tack!/Mikael Östling.Snabba Svar!

Tydligt och snabba svar på vilken maskin man behövde för ändamålet.Jag har ingen tidigare erfarenhet av maskinkörning och fick en snabblektion av killen som lämnade maskinen. Billigt, snabbt och enkelt. Roligaste jag kört på länge! Grävde för häck och nedsänkt studsmatta. Betydligt smidigare än att låta en stor grävare göra jobbet./Jonte.

Hyr Min Maskin på Instagram

Kom igång

Boka maskin idag

Boka en maskin direkt via vår webb.